Lastenkulttuurikeskus Efektin vuosittainen tarjouspyyntöhaku eri taiteen alojen kulttuurivierailuista on käynnistynyt. Efekti etsii työpajoja, esityksiä, taiteilijakäyntejä ja muita kulttuurivierailuja päijäthämäläisiin päiväkoteihin ja kouluihin. 

Kulttuurivierailut toteutetaan ensisijaisesti päiväkotien ja koulujen omissa tiloissa ja ne ajoittuvat syyslukukauteen. Yhdeltä toimijalta pyritään hankkimaan 5–20 vierailukokonaisuutta. Lopulliset valinnat kulttuurivierailujen ostoista tekee Efektin ohjausryhmä.

Lastenkulttuurikeskus Efektin toiminta kattaa kaikki Päijät-Hämeen alueen kunnat. Toimintaa koordinoi Lahden kaupungin kulttuuripalvelut. Efekti pyrkii toiminnallaan edistämään luovien taitojen harjoittamista sekä varmistamaan lasten säännölliset kokemukset ja elämykset taiteesta ja kulttuurista. Vuonna 2018 Efekti osti taiteen alan osaajilta 17 erilaista kulttuurivierailutoteutusta. Vierailukokonaisuuksia toteutettiin yhteensä 125 ja niihin osallistui noin 10 000 lasta.

Kulttuurivierailujen avoimet tarjoukset voi jättää keskiviikkoon 27.3. mennessä!
(Sivuston ylhäältä valikko KULTTUURIVIERAILUT ja AVOIN TARJOUSPYYNTÖ).

Kuvataiteilija Kirsi Karppinen kuvitti Talvikarnevaaleja (kuvitus yllä)

Talvikarnevaalien aikana 26.1.–10.2.2019 vieraili 14.000 kävijää. Talvikarnevaalit järjestettiin tänä vuonna 36. kerran teemalla Lumihattaroita ja jääpuikkotikkareita. Ohjelmakokonaisuuksia eri taiteen aloilta oli yhteensä yli 50 ja esityksiä festivaalien aikana toteutettiin yli 160. Seuraavan kerran Talvikarnevaaleja vietetään 25.1.–9.2.2020.

Talvikarnevaalien avajaistapahtuma Lahden konserttitalolla houkutteli paikalle 1500 henkisen ennätysyleisön. Tapahtuman aikana nautittiin valloittavista musiikkiesityksistä, joista vastasivat muun muassa Maukka ja Väykkä sekä Mimi ja Kuku. Ihastuttavista tanssiesityksistä vastasivat Lahden Tanssiopiston useat tanssiryhmät sekä Tanssikoulu HC2.0. Taikuutta ja hauskuutusta lavalle toivat Klovni Sebastian sekä Sipi-Pelle. Lapset pääsivät sekoittamaan taikaliemiä ja askartelemaan lumihiutaleita työpajoissa. Lastenlava täyttyi rohkeista esiintyjistä ja esitykset olivat ihastuttavia. Lisäksi Lahden Lasten Talvikarnevaaleille myönnettiin avajaistapahtumassa Ekokompassi-sertifikaatti.

Talvikarnevaalien päätöstapahtuma toteutettiin tänä vuonna uuden yhteistyökumppanin, Salpausselän kisojen kanssa. Kisoihin saapuneet perheet pääsivät nauttimaan monipuolisesta toiminnasta ja ohjelmasta lastenalueella. Päätöstapahtumassa kävi arviolta noin 3000 henkilöä. 

Lahden konservatorion Uusi Lahti Kamariorkesteri ja Lahden Nuorisoteatteri toivat Armas Järnefeltin syntymän 150. juhlavuoden kunniaksi lavalle Miranda-satunäytelmän, joka lumosi yleisön upealla toteutuksella, kauniilla lavastuksella ja kiehtovalla hiekkataiteella. Lahden Nuorisoteatteri esitti myös hersyvän hauskan ja ajatuksia herättävän näytelmän Lasten vallankumous. 

Jokaisena Talvikarnevaalipäivänä oli tarjolla kulttuurielämyksiä elokuvista musiikkiin ja teatterista sirkukseen. Laajan yhteistyöverkoston voimin tarjosimme monipuolisen lastenkulttuurin kokonaiskattauksen.

Talvikarnevaalit haluaa toimia laadukkaan ja lapsilähtöisen lastenkulttuurin puolestapuhujana osoittamalla omalla toiminnallaan, kuinka mielenkiintoinen, monipuolinen ja taiteellisesti korkeatasoinen lastenkulttuuriin keskittynyt festivaali voikaan olla.

Talvikarnevaalien kuvituksesta vastasi graafisen suunnittelun opiskelija Hanna Clarke ja visuaalisen ilmeen toteutti Ankara Design.

Kuvassa taidekasvattajat ja Villähteen koulun rehtori

Villähteen peruskoulun oppilaat opettelevat keskittymistä, ilmaisutaitoja ja ryhmähenkeä taidekasvatuksen keinoin. Taustalla on Villähteen Uteliaat luokat -pilottihanke, joka tarjoaa uusia näkemyksiä oppimiseen ja opettamiseen.

Taidekasvattajat pitävät oppi- ja kerhotunteja

Taidekasvattajat ovat mukana muun muassa matematiikan, ympäristötiedon ja tekstiili- ja puukäsityön oppitunneilla koulupäivän aikana. Lisäksi kerran viikossa he pitävät myös yhteisen kerhotunnin. Taidekasvattajista jokainen on vuorollaan vetovastuussa oman taiteenalansa keinoin.

Pilotissa vahvistetaan koululaisten luovaa ja kriittistä ajattelua sekä empatia- ja vuorovaikutustaitoja taide- ja kulttuurisisältöjen avulla.  Koulupäivää täydentävät harrastustunnit tukevat koulun taide- ja kulttuurikasvatusta sekä monipuolistavat perusopetuksen oppimisympäristöjä.

Uusista oppimisen, opettamisen ja luovan ajattelun näkökulmista ovat innostuneita niin oppilaat kuin opettajatkin.

Yhdessä oppimista taiteen keinoin

Hankkeen tavoitteena on vahvistaa lasten ja nuorten luovuutta, kriittistä ajattelua, kulttuurikompetenssia sekä lisätä tietoja ja taitoja taiteesta ja kulttuuriperinnöstä. Tavoitteena on myös vahvistaa koulun toimintakulttuuria, joka tukee lasten ja nuorten harrastamista, edistää kouluviihtyvyyttä ja koulun tilojen monipuolista harrastuskäyttöä.

Uusi toimintamuoto syventää myös lastenkulttuurin ja taiteen perusopetuksen sekä koulun opettajien yhteistyötä taide- ja kulttuurialan ammattilaisten kanssa.

Taidekasvattajat laittavat itsensä peliin

Villähteen peruskoulun opettajien ja oppilaiden toiveesta taidekasvattajiksi valikoituivat Teatterikoulu Timoteista rehtori Ninni Parviainen, Taide- ja kulttuuriosuuskunta Vasteesta kuvataiteilijat Kirsi Karppinen, Nelli Penna ja Päivi Lassheikki ja Etnosaaren perkussionisti Johnson Mluge.

Heillä on vuosien kokemus koulujen kerho- ja harrastustoiminnasta. Villähteen peruskoulun taidekasvattajina he pääsevät haastamaan itsensä ja kokeilemaan erilaisia lähestymistapoja myös oppitunneilla. Suunnittelutyötä ja toteutusta tehdään tiiviisti yhdessä opettajan kanssa. Tällainen monimuotoinen opettamistapa mahdollistaa myös taidekasvattajien oman osaamisen kehittämisen.

Lapsille ja nuorille uusia elämyksiä

Hankkeen tavoitteena on mahdollistaa lapsille ja nuorille elämyksiä ja kokemuksia sekä kannustaa toimintaan mukaan kaikki lapset. Mielekkäällä tekemisellä pyritään vähentämään myös yksinäisyyttä, turvattomuutta sekä kiusaamista.

Villähteen peruskoulun rehtori Pirjo Tenhu osallistui Etnosaaren vetämä rumputuntiin. 

- Keskittyminen lapsilla oli huipussaan rumpukisan aikana, vaikka voisi kuvitella rummutuksen tuovan toisen ääripään esille. Oikeaan rytmiin ja kisan etenemiseen tulee keskittyä täysillä, yhtä paljon tulee keskittyä, kun tehdään vaikkapa matematiikan tehtäviä.

Rumpukisan alkaessa oppilaita oli mukana yhteensä 16. Kisan edetessä oppilaita tippuu kisasta yksi toisensa jälkeen ja he siirtyvät kannustusjoukkoihin soittamaan aina vain kiihtyvämpää rytmiä. Jännitys tiivistyy loppua kohden ja kaikki seuraavat tilannetta herkeämättä. Voittajaksi selviytyy Arttu, joka on silmin nähden onnellinen ja saa koko joukolta raikuvat aplodit.

Lapset kertovat, miten hanke on lyhyessä ajassa näkynyt heidän arjessa ja koulupäivissään. Atte, Akseli, Konsta, Iida ja Venla kertovat, kuinka kivaa on ollut tehdä yhdessä kaikkea erilaista kuin yleensä. 

- On tehty piirtämistä niin, että toinen on kuvaillut mitä on piirtänyt ja toinen on yrittänyt toisintaa sen. 

- On ollut myös hauskoja löllö- ja vampyyrileikkejä.

Kaikki mainitsevat ryhmähengen parantuneen ja rauhallisuuden lisääntyneen. Tehdään paljon asioita yhdessä, myös niiden kanssa jotka eivät ole ennen olleet parhaita ystäviä. 

- Nykyään kerrotaan paljon vitsejä ja nauretaan yhdessä, ennen ei ollut näin. Paljon hyvää on jo saatu aikaan, Tenhu toteaa.

Rahoitus ja hankkeen koordinointi

Villähteen Uteliaat luokat -hankkeenrahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Avustus myönnettiin Lastenkulttuurikeskus Efektille, jonka koordinoinnista vastaa Lahden kaupungin kulttuuripalvelut. Eri puolella Suomea toteutetaan yhteensä 17 Utelias luokka -hanketta. Lahdessa hanke toteutetaan Villähteen peruskoulussa 2.–6.-luokkalaisille, noin 160 oppilaalle lukuvuonna 2018–2019.

Hankkeen etenemistä voi seurata sivustolta Uteliaat luokat -osiosta.

Hankkeeseen liittyvät tutkimukset

Pilotti liittyy saman sisältöiseen nelivuotiseen OECD:n mittavaan kansainväliseen tutkimushankkeeseen, jonka tulokset julkistetaan ensi maaliskuussa. Utelias luokka -pilottiin liittyy myös oma tutkimusosio, jonka rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö ja sen toteuttavat ministeriön toimeksiannosta Niilo Mäki Instituutti ja Helsingin yliopiston kognitiivisen aivotutkimuksen yksikkö.

Lisätietoja

Lahden kaupunki
kulttuurituottaja Sari Tuominen, p. 044 769 8648, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
kulttuuriasianpäälllikkö Matti Karhos, p. 050 387 8792, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Villähteen peruskoulun rehtori Pirjo Tenhu, p. 040 766 1664, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kuva: Lassi Häkkinen