Sirkus Efektos

Lastenkulttuurikeskus Efektin syksy on käynnistynyt poikkeavissa merkeissä, koska perinteisiä kulttuurivierailuja päiväkoteihin ja kouluihin Päijät-Hämeessä ei voitu toteuttaa koronarajoitusten vuoksi. Esitysten toteutus ja turvallisuus piti ottaa huomioon täysin uudella tavalla.

Lastenkulttuurikeskus Efekti on vienyt elävää taidetta Päijät-Hämeen päiväkoteihin ja kouluihin jo vuodesta 2006 alkaen. ”Päätimme yhdessä kaikkien päijäthämäläisten kuntien edustajista koostuvassa ohjausryhmässämme, että poikkeukselliset ajat vaativat poikkeuksellisia toimia”, kertoo kulttuuriasiainpäällikkö Matti Karhos. ”Lasten oikeudesta taiteeseen ja kulttuuriin ei tingitä. Saimme mukaan toteuttamaan tätä visiota huikean ennakkoluulottoman, monipuolisen ja luovan taitelijaryhmän”, Karhos jatkaa. ”Sirkus Efektos luo uskoa tulevaisuuteen pandemiasta huolimatta”.

Kiertueen suunnittelemiseen ryhdyttiin elokuussa, kun alkoi olla selvää, ettei taidetta ja kulttuuria ole suotavaa viedä kouluille ja päiväkodeille perinteisin keinoin. Taiteen ja kulttuurin kokeminen on yksi tärkeitä lapsen oikeuksia ja siitä päätimme pitää kiinni. Haluamme ajatella, että pandemia ja sen tuomat rajoitukset voivat parhaimmillaan synnyttää jotain ennennäkemätöntä ja mielenkiintoista, sekä luoda uudenlaisia keinoja ja tapoja viedä taidetta lasten luo. Sirkus Efektoksen esityksen tärkein päämäärä on tuoda katsojalleen uskoa toiveikkaasta tulevaisuudesta”, toteaa Sanna Heiskanen.

Esitykset toteutetaan turvallisesti ulkoilmassa pandemiasta johtuvat rajoitukset huomioiden. Esitys on jaettu useampaan pisteeseen, joissa yleisö kiertää katsomassa kohtauksia pienissä ryhmissä aina yksi luokka tai eskariryhmä kerrallaan. Koko esitys on suunniteltu niin, että vierailevat taiteilijat ja osallistuvat lapset ovat toisistaan turvavälin päässä koko toiminnan ajan. Ulkoilmassa toteutettava esitys on siten turvallinen kaikille osallistujille. Esitykset käynnistyvät tiistaina 27.10. Padasjoen Kullasvuoren koululla ja niitä tehdään aina joulukuulle saakka.

Sirkus Efektoksessa eläimet nousevat kapinaan

Sirkus Efektos on kiertävä eläinsirkus, jota pyörittää tirehtööri Harakka. Hän on kaavoihin kangistunut, vanhahtavia maailman käsityksiä arvostava ja ylläpitävä persoona, joka ei ole avoin muutoksille. Tirehtöörin motoksi onkin vuosien saatossa kehittynyt: “Näin ollaan aina toimittu ja näin tullaan aina toimimaan!”

Sirkuksen eläinesiintyjät ovat alkaneet toivomaan uusia näkökulmia sekä lisää monipuolisuutta ja sävyjä esitykseensä. Karhu esitetään aina pelottomana metsänkuninkaana, mutta on hänellä herkempikin puoli. Jänis on kyllästynyt iänikuiseen rooliinsa hatusta vedettävänä arkajalkana. Pöllöltä odotetaan suurta viisautta, mutta häneltä löytyisi paljon muitakin taitoja. Tirehtöörin vaimo Korppi on huolissaan sirkuksessa vallitsevasta ilmapiiristä sekä miehensä mustavalkoisesta tavasta nähdä maailma. Hän haluaisi auttaa miestään näkemään värit ympärillään. Vaimo kaivaa avukseen vanhan kalevalaisen loitsukirjan, joka on valitettavasti tahriintunut niin, ettei kaikesta tekstistä saa enää selvää. Hän pyytää lapsia auttamaan puuttuvien sanojen ratkaisemisessa. Eläimet pääsevät myös kertomaan yleisölle oman tarinansa. Esitys huipentuu finaalinumeroon, jossa otetaan tirehtöörin asenteista mittaa.

Yleisö saa muistoksi ja jatkotehtäväksi kuvanveistäjä Tapani Kokon sahaamat puukiekot, jotka voi maalata haluamallaan värillä ja joista voi muodostaa luokan tai koulun kanssa yhteisen Toivon puun. Opettajan johdolla oppilaat voivat keskustella tulevaisuudesta ja haaveista.

Sirkus Efektossa mukana on seitsemän taiteilijaa eri taiteenaloilta:

Kuvanveistäjä Tapani Kokko
Kuvataiteilija ja lavastaja Amadeu Vives
Näyttelijä, muusikko ja ohjaaja Sanna Heiskanen
Sirkusartisti Mika Seppälä
Nukketeatteritaiteilija Terhi Tuomikko
Nukketeatteritaiteilija ja muusikko Kaisa Käärmemaa
Näyttelijä ja ohjaaja Väinö Weckström

#oikeustulevaisuuteen

Lisätietoja:

Lahden kaupunki, Lastenkulttuurikeskus Efekti
kulttuuriasiainpäällikkö
Matti Karhos
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
p. 050 387 8792

kulttuurituottaja
Sari Tuominen
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
p. 044 769 8649

Lasten vallankumous

Lahden Nuorisoteatteri valitsee harrastajat kaudelle 2020–2021 pääsykokeilla, jotka järjestetään ma 7.9. Vaahterasalissa (Aleksanterinkatu 26 B). Lahden Nuorisoteatteri on suunnattu 12–22-vuotiaille teatteriharrastuksesta kiinnostuneille. Ryhmät on jaettu nuorten 12–16-vuotiaiden ja vanhempien 16–22-vuotiaiden ryhmiin. Valintojen tulokset ilmoitetaan hakijoille pääsykokeen jälkeisenä päivänä. 16-vuotiaan on mahdollista toivoa mieleistään ryhmää, mutta lopullisen päätöksen tekevät ohjaajat.

Pääsykokeet toteutetaan kahdessa ryhmässä:

- ma 7.9. klo 16.30–18.30 (12–16-vuotiaat)
- ma 7.9. klo 18.30–20.30 alkaen (16–22-vuotiaat)

Pääsykoe aloitetaan yhteisellä liikunnallisella alkulämmittelyllä ja äänenavauksella, jonka jälkeen siirrytään yksilötehtävään:

1. Opettele jokin kappale ulkoa, jonka laulat soolona (ei säestystä, yksi säkeistö ja kertosäe).

2. Valmista noin 2 minuuttia kestävä oma esitys (katkelma näytelmästä, runo, tai oma teksti, tms.), joka sisältää puhetta. Esityksessä ei saa käyttää rekvisiittaa.

Lisäksi raati voi teettää erilaisia teatteri-ilmaisuun liittyviä tehtäviä, joihin ei ole ennakkovalmistautumista. Tarvitset mukaan liikkumiseen sopivat vaatteet sekä juomapullon. Valintakoetehtävää ei tarkenneta.

Ilmoittautuminen valintakokeeseen tehdään sunnuntaihin 6.9. mennessä sähköpostitse Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. (ilmoita koko nimesi, ikäsi, syntymäaikasi, sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi).

Harrastustoiminta alkaa viikolla 37.

- 12–16-vuotiaat keskiviikkoisin 17–20 ja parillisina lauantaina 10–14

- 16–22-vuotiaat tiistaisin 17–21 ja parillisina torstaina 17–21

- Lisäksi harjoituksia voi olla myös muina ajankohtina, joista ilmoitetaan erikseen.

Lukukausimaksu on 50 €/lukukausi. Maksu veloitetaan kauden päätteeksi. Silloin tiedetään, kuinka opetus on toteutunut (lähiopetuksena vai etäopetuksena). Etäopetuksen määrä saattaa vaikuttaa lukukausimaksun suuruuteen vähenevästi.

Lisätiedot:
ohjaajat Sanna Heiskanen ja Väinö Weckström
p. 0400 801 004
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

15.5.2020 on lastenkulttuurin yhteinen juhlapäivä, jolloin käynnistyy lastenkulttuurikeskuksesta toiseen lähetettävä lasten ja nuorten taideviesti. Kaikissa lastenkulttuurikeskuksissa ympäri Suomen kiertävä taideviesti nostaa lasten ja nuorten taiteen näkyväksi sekä lasten ja nuorten äänen kuuluvaksi.

Taide on leikkiä, keksimistä, löytämistä, mielikuvitusta, iloa ja luovuutta. Taideviestin tavoitteena on, että lasten ja nuorten itse tekemiä, sommittelemia sekä esille laittamia yllättäviä taidemerkkejä ja -jälkiä, voi etsiä ja löytää mitä mielikuvituksellisemmista paikoista arjen ympäristöistä.

Kaikki voivat osallistua, haastammekin kaikki kodit, lapset ja nuoret mukaan!

Teokset voivat olla esimerkiksi installaatio ikkunassa, liitukuvio kadussa, ympäristötaideteos portinpielessä, lauluesitys parvekkeella tai popup-sirkustemppu puistossa. Taideviesti saa aikaan lasten ja nuorten taiteen ilotulituksen ympäri Suomen. Kaupungit, kunnat ja kylät muuttuvat lasten ja nuorten taiteen näyttämöiksi ja taidegallerioiksi.

Mihin sinä laitat lasten ja nuorten taidetta esille? Tule mukaan toteuttamaan Suomen suurinta taidegalleriaa.

Taideviesti on Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton ja sen jäsenkeskusten yhteinen viestintäkampanja, jolla juhlistetaan liiton 5-vuotissyntymäpäivää ja verkoston yhteistyötä.

Taideviesti käynnistyy Pohjois-Savon Lapinlahdelta kun Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu haastaa taideviestiin Porin lastenkulttuurikeskus sekä Seikkailupuisto 'Seikkis':en Turusta. 

Lastenkulttuurikeskus Efektin oma päivä on keskiviikko 27.5.2020. Silloin tuomme päijäthämäläistä lastenkulttuuria näkyväksi eri sosiaalisten medioidemme kautta. 

#taideviesti #lastenkulttuuri #lastenkulttuurikeskusefekti

Lisätiedot: 

Lahden kaupunki 
kulttuuriasiainpäällikkö
Matti Karhos

p. 050 387 8792 
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
www.phlastenkulttuuri.fi