Efekti etsii kulttuurivierailuja päiväkoteihin ja kouluihin

Lastenkulttuurikeskus Efektin vuosittainen tarjouspyyntöhaku eri taiteen alojen kulttuurivierailuista on käynnistynyt. Efekti etsii työpajoja, esityksiä, taiteilijakäyntejä ja muita kulttuurivierailuja päijäthämäläisiin päiväkoteihin ja kouluihin.

Kulttuurivierailut toteutetaan ensisijaisesti päiväkotien ja koulujen omissa tiloissa ja ne ajoittuvat syyslukukauteen. Yhdeltä toimijalta pyritään hankkimaan 5–20 vierailukokonaisuutta. Lopulliset valinnat kulttuurivierailujen ostoista tekee Efektin ohjausryhmä.

Lastenkulttuurikeskus Efektin toiminta kattaa kaikki Päijät-Hämeen alueen kunnat Iitin liityttyä mukaan toimintaan vuoden 2023 alusta. Toimintaa koordinoi Lahden kaupungin kulttuuripalvelut. Efekti pyrkii toiminnallaan edistämään luovien taitojen harjoittamista sekä varmistamaan lasten säännölliset kokemukset ja elämykset taiteesta ja kulttuurista. Vuonna 2022 Efekti osti taiteen alan osaajilta 16 erilaista kulttuurivierailutoteutusta. Vierailukokonaisuuksia toteutettiin yhteensä 92 ja niihin osallistui lähes 9000 lasta.

Kulttuurivierailujen avoimet tarjoukset voi jättää torstaihin 30.3. mennessä sähköisellä lomakkeella:
https://docs.google.com/forms/d/1ycsohnxN40fmhUmneWWN99qJ6ZUmpYCRL4gmJ-3L0HQ/edit

Lahden kaupungin kulttuuripalvelut etsivät esityksiä Lahden alueella sijaitseviin hoivayhteisöihin sekä palveluyksiköihin keväälle 2023

Lahtelaiset palvelukodit ja hoivayksiköt ovat saaneet vieraakseen erilaisia esiintyjäkokoonpanoja kuoromusiikista lausuntaan ja teatteriin. Palvelukotivierailuja toteutetaan kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja joulun alla.

Olemme avoimia uudenlaisillekin toimijoille, joten hae rohkeasti mukaan palvelukotitoimintaan. Huomioithan, että tilat ovat usein rajalliset eikä äänentoistoa ole, joten esiintymisten toivotaan olevan soveltuvia näihin olosuhteisiin. Kohdeyleisö kannattaa myös ottaa huomioon esiintymistarjousta jättäessä. Esitykset toteutetaan kevään aikana.

Joissakin tiloissa on piano, mutta ei kaikissa. Teemme parhaamme, jotta esiintyjä ja palveluyksikkö löytävät toisensa ja juuri oikea esitys löytää oikeanlaisen yleisön. Parhaimmillaan esiintymiskokemus voi olla hyvinkin antoisa kokemus sekä esiintyjille että yleisölle.

Tarjoamme esiintymispakettia, joka pitää sisällään kaksi erillistä palvelukotivierailua. Esitysten vähimmäiskesto on 30 min/esitys. Esityksistä maksetaan yhteensä 300 €/esiintymispaketti.

Tarjoukset voi jättää torstaihin 30.3. mennessä sähköisellä lomakkeella:
https://forms.gle/umxNSGMkGsdk1ja97

Lisätietoja:

Lastenkulttuurikeskus Efekti
Lahden kaupunki
kulttuurituottaja
Sari Tuominen
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
p. 044 769 8649
www.phlastenkulttuuri.fi

Hoivayhteisöjen sekä palveluyksiköiden esiintyjähaku
kulttuurituottaja
Henna Keihäs
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
p. 050 383 6551

Netti Mimmit

40-juhlavuotistaivaltaan
viettäneen Talvikarnevaalien aikana 28.1.–12.2.2023 esityksissä vieraili n. 8000
kävijää. Talvikarnevaalit järjestettiin tänä vuonna jo 40. kerran teemalla Jippaijuu, juhlavirneeseen suu! Ohjelmakokonaisuuksia eri taiteen aloilta oli yhteensä n. 30 ja esityksiä festivaalien aikana toteutettiin n. 80. Seuraavan kerran Talvikarnevaaleja vietetään 27.1.–11.2.2024. Koko karnevaalien ajan oli käynnissä teemaehdotuskysely tuleville Talvikarnevaaleille. Ehdotuksia saatiin yhteensä huikeat 221 kappaletta! Uusi teema julkistetaan myöhemmin. 

Synttärikemuissa askarreltiin työpajoissa ja nautittiin viihdyttävästä ohjelmatarjonnasta 

Talvikarnevaalien avajaistapahtuma Lahden Konserttitalolla houkutteli paikalle 1200 hengen ennätysyleisön. Tapahtumassa oli esiintymässä mm. ihastuttavat Lastenmusiikkiyhtye Mimmit sekä Klovni Sebastian. Lisäksi ohjelmassa oli paljon erilaisia työpajoja, sirkusta, tanssia ja musiikkia. MLL:n pisteelle lahjoitettiin valtavan suuri määrä leluja ukrainalaislapsille. Lapsille lelut tullaan jakamaan Lastenkulttuuria ukrainalaispakolaisille -hankkeen järjestämissä tapahtumissa kevään 2023 aikana.

Uutena ohjelmanumerona konserttitalon läheisyydessä rakennettiin risutaideteosta. Ohjattuina rakennuspäivinä paikalla oli n. 60 innokasta rakentajaa. Muina aikoina omaa taiteellista näkemystään sai tehdä vapaasti. Alkuinnokkuus taiteen parissa yllätti ja heti alkuun risut pääsivät loppumaan, mutta onneksi niitä saatiin pian tilattua lisää ja upeita majoja alkoi syntymään lisää. Taideteoksen alkusysäyksestä ja rakennuspäivistä vastasivat taiteilijat Kirsi Karppinen ja Nelli Penna. Heistä kuoriutuikin risumajojen rakentamisen ammattilaisia urakan edetessä. Ilahduttavaa oli huomata, ettei ilkivaltaa tehty koko festivaaliaikana vaan teokset säilyivät ehjänä alusta loppuun saakka.  

Lahden Nuorisoteatteri toteutti suuren suosion saaneen näytelmän Talvikarnevaaleille 

Lahden Nuorisoteatteri esitti hassun hauskan näytelmän Ella ja kaverit: VAROKAA LAPSIA! Näytökset myytiin loppuun ennätysajassa ja myös lisänäytöksen liput menivät kaupaksi viimeistä myöden. Ellaa ja kavereita kävi katsomassa reilun 1400 hengen yleisö. Esityksen ohjauksesta vastasi ohjaaja Sanna Heiskanen 

Leikkipuistokarnevaalit järjestettiin ensimmäisen kerran 

Korona-ajasta viisastuneena Talvikarnevaalit päättivät ottaa ulkotapahtumat pysyväksi osaksi festivaaleja. Leikkipuistokarnevaaleille valikoitui esiintyjäksi moneen taipuva taiteilijaryhmä Kolmen kopla. Mukaan valikoitui viisi lahtelalaisesta leikkipuistoa, joissa lapsille tarjottiin leikkituokioita ja akrobaattisia esityksiä. Kaikki tilaisuudet olivat vapaapääsyllisiä ja kaikkien iloksi leikkipuistokarnevaaleille osallistuttiin sankoin joukoin. Kiertue keräsi yhteensä n. 450 hengen yleisön. 

Eskarit kutsuttiin Talvikarnevaaliesityksiin juhlavuoden kunniaksi 

Lahden Lasten Talvikarnevaalit kutsui kaikki Lahden kaupungin eskarit seuraamaan heille suunnattuja karnevaaliesityksiä. Eskariryhmissä kutsu otettiin vastaan iloisin mielin ja kaikki n. 1000 eskarilaista lähtivät mukaan. Opettajia ja ohjaajia oli mukana lähes 200 henkilöä. Esiintyjinä olivat Lahden Nuorisoteatteri, SUPER teatteri ja Tuubakimalainen. Esityksiä toteutettiin Pikkuteatterilla ja useilla monitoimitaloilla. 

Talvikarnevaalit tarjoaa kulttuurielämyksiä 

Jokaisena Talvikarnevaalipäivänä oli tarjolla kulttuurielämyksiä elokuvista musiikkiin ja teatterista sirkukseen. Laajan yhteistyöverkoston voimin tarjosimme monipuolisen lastenkulttuurin kokonaiskattauksen.

Talvikarnevaalit haluaa toimia laadukkaan ja lapsilähtöisen lastenkulttuurin puolestapuhujana osoittamalla omalla toiminnallaan, kuinka mielenkiintoinen, monipuolinen ja taiteellisesti korkeatasoinen lastenkulttuuriin keskittynyt festivaali voikaan olla.

Lahden Lasten Talvikarnevaalien tuotannosta vastaa Lahden kaupungin kulttuuripalvelut. 

Talvikarnevaalien kuvitus ja visuaalinen ilme: Piritta Maisala 
Kuva: Jaakob Lahtinen

IMG20221013130705

Lastenkulttuurikeskus Efektin syksy on täynnä toimintaa ja esityksiä

Lastenkulttuurikeskus Efektin syksy on lähtenyt liikkeelle vauhdikkaasti. Perinteiset kulttuurivierailut päiväkoteihin ja kouluihin ovat juuri käynnistyneet muutaman vuoden tauon jälkeen. Lastenkulttuurikeskus Efekti sai alkukuusta iloisia uutisia. Suomen Kulttuurirahasto myönsi hankerahaa Lastenkulttuuria ukrainalaispakolaisille -hankkeeseen, jota käynnistellään parhaillaan.

Kulttuurivierailut

Efektin perustoimintaa olevat kulttuurivierailut päiväkoteihin ja kouluihin ovat startanneet. Vierailut toteutetaan pääasiallisesti päiväkodin tai koulun omissa tiloissa. Vierailut suuntautuvat kaikkien mukana olevien kuntien alueelle. Ohjelmistossa on esimerkiksi musiikkia, tanssia, teatteria ja työpajoja. Hakuja esityksille tuli kaiken kaikkiaan reilut 300 ja yhteensä maksuttomia työpaja- ja esityskokonaisuuksia oli syyslukukaudelle jaettavana 92 kpl. Tänä vuonna kulttuurivierailuja on toteuttamassa 16 ammattitaiteilijaa tai taiteilijaryhmää. Lastenkulttuurikeskus Efektin toimintaa koordinoi Lahden kaupungin kulttuuripalvelut.

Perusopetuksen kulttuuriohjelma

Perusopetuksen kulttuuriohjelmaa on päästy toteuttamaan syyslukukaudella suunnitelmien mukaisesti. Pitkästä aikaa koko Päijät-Hämeen peruskoulujen kuutoset pääsivät viime viikolla Sinfonia Lahden konsertteihin Sibeliustalolle. Konsertteja oli yhteensä neljä, kahtena eri päivänä. Mukana olivat kaikki 6.-luokkalaiset, opettajineen yhteensä noin 2500 henkilöä, joista Efektin kautta noin 1000 henkilöä.

Lastenkulttuuria ukrainalaispakolaisille -hanke

Lastenkulttuurikeskus Efektille myönnettiin Suomen Kulttuurirahastosta rahoitus Lastenkulttuuria ukrainalaispakolaisille -hankkeen toteutukseen Nastolassa sekä kaupungin omissa toimipisteissä keskustan alueella. Laaja joukko taiteilijoita, toiminnassa mukana olevia ja kaupungin työntekijöitä kokoontui suunnittelemaan toiminnan käynnistämistä torstaina 13.10. 

Tule tutustumaan kulttuurivierailuihin Päijät-Hämeessä
Median edustajat ovat tervetulleita tutustumaan Efektin kulttuurivierailuihin. Kulttuurivierailuja toteutetaan aina joulukuulle asti. Aikataulutietoja voi pyytää kulttuurituottaja Sari Tuomiselta. 

Kulttuurivierailujen ohjelmisto: https://www.phlastenkulttuuri.fi/efekti-lastenkulttuurivierailut/ohjelmisto-2022

 

Efekti tukee lasten taide- ja kulttuurikasvatusta

Lastenkulttuurikeskus Efekti kattaa lähes koko Päijät-Hämeen. Efektin kautta järjestetään kulttuuritoimintaa alueen päiväkoteihin ja kouluihin.

Lahden kaupungin kulttuuripalvelut koordinoivat Efektin toimintaa yhteistyössä ohjausryhmän kanssa. Rahoituksesta vastaavat Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä toiminnassa mukana olevat kunnat. Lastenkulttuurikeskus Efekti on Suomen Lastenkulttuurikeskusten liiton jäsen.

Efektin perustoimintaa ovat alusta alkaen olleet kouluille ja päiväkodeille tarjotut maksuttomat kulttuurivierailut, jotka tukevat lasten ja nuorten taide- ja kulttuurikasvatusta.

 

Lisätietoja:
Lahden kaupunki 
kulttuuriasiainpäällikkö 
Matti Karhos 
p. 050 387 8792 
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.