Lastenkulttuurikeskus Efektin syksy käynnistyi poikkeavissa merkeissä, koska perinteisiä kulttuurivierailuja päiväkoteihin ja kouluihin Päijät-Hämeessä ei voitu toteuttaa koronarajoitusten vuoksi. Esitysten toteutus ja turvallisuus piti ottaa huomioon täysin uudella tavalla. Yhdessä päijäthämäläisten taiteen ammattilaisten kanssa perustettiin Sirkus Efektos! Suuren suosien siivittämänä syksyn koulukiertue saa nyt jatkoa keväällä 13 esityspäivän verran.

Sirkus Efektoksen esitykset toteutetaan turvallisesti ulkoilmassa pandemiasta johtuvat rajoitukset huomioiden. Koko esitys on suunniteltu niin, että vierailevat taiteilijat ja osallistuvat lapset ovat toisistaan turvavälin päässä koko toiminnan ajan. Kevään kiertue käynnistyi maanantaina 12.4. Harjun koululta ja tämän kevään viimeiset esitykset nähdään Mukkulan koululla 14.5.

Koronaturvallinen Sirkus Efektos on saanut valtakunnallista huomiota. Esimerkiksi Lastenkulttuurikeskus Louhimon tänä keväänä ulkotiloissa toteutuva Eskarifestarin kiertuekonsepti on saanut inspiraationsa Efektoksen viime syksyn kiertueesta. Eskarifestarit järjestetään 6.4.–6.5.2021 Seinäjoella, Ilmajoella ja Kurikassa.

Sirkus Efektoksesta syksyllä saatu palaute kouluilta on ollut erittäin positiivista.

”Ohjelma oli monipuolinen ja kukin esitys sopivan mittainen niin, että pienetkin lapset jaksoivat keskittyä seuraamaan. Esityksissä oli taitoa (myös tunnetaitoa) ja myös huumoria. Asut olivat hienot ja musiikki mukaansa tempaavaa.”

”Lapset eläytyivät esityksiin todella mahtavasti ja esiintyjät huomioivat jokaisen ryhmän ja lapsen upeasti.”

”Ammattitaitoista, heittäytyvää, innostavaa, aivan upea!”

”Oli todella hyvin järjestelty tapahtuma! Oli ihana päästä tämän koronan keskellä nauttimaan kulttuurista turvallisesti.”

Sirkus Efektoksessa eläimet nousevat kapinaan

Sirkus Efektos on kiertävä eläinsirkus, jota pyörittää tirehtööri Harakka. Hän on kaavoihin kangistunut, vanhahtavia maailman käsityksiä arvostava ja ylläpitävä persoona, joka ei ole avoin muutoksille. Tirehtöörin motoksi onkin vuosien saatossa kehittynyt: “Näin ollaan aina toimittu ja näin tullaan aina toimimaan!”

Sirkuksen eläinesiintyjät ovat alkaneet toivomaan uusia näkökulmia sekä lisää monipuolisuutta ja sävyjä esitykseensä. Karhu esitetään aina pelottomana metsänkuninkaana, mutta on hänellä herkempikin puoli. Jänis on kyllästynyt iänikuiseen rooliinsa hatusta vedettävänä arkajalkana. Pöllöltä odotetaan suurta viisautta, mutta häneltä löytyisi paljon muitakin taitoja. Tirehtöörin vaimo Korppi on huolissaan sirkuksessa vallitsevasta ilmapiiristä sekä miehensä mustavalkoisesta tavasta nähdä maailma. Hän haluaisi auttaa miestään näkemään värit ympärillään. Vaimo kaivaa avukseen vanhan kalevalaisen loitsukirjan, joka on valitettavasti tahriintunut niin, ettei kaikesta tekstistä saa enää selvää. Hän pyytää lapsia auttamaan puuttuvien sanojen ratkaisemisessa. Eläimet pääsevät myös kertomaan yleisölle oman tarinansa. Esitys huipentuu finaalinumeroon, jossa otetaan tirehtöörin asenteista mittaa.

Sirkus Efektoksessa mukana on kahdeksan taiteilijaa eri taiteenaloilta:

Kuvanveistäjä Tapani Kokko
Näyttelijä, muusikko ja ohjaaja Sanna Heiskanen
Sirkusartisti Mika Seppälä / Emma Yildirim
Nukketeatteritaiteilija Terhi Tuomikko
Nukketeatteritaiteilija ja muusikko Kaisa Käärmemaa
Näyttelijä ja ohjaaja Väinö Weckström
Muusikko, musiikkiteknologi Ilmari Myllynen

Tule tutustumaan kiertueeseen

Median edustajat ovat tervetulleita tutustumaan esitykseen koronarajoitukset huomioiden. Esitysten aikataulutietoja ja lisäohjeistusta voi pyytää kulttuurituottaja Henna Keihäältä.

#oikeustulevaisuuteen

Lisätietoja:

Lahden kaupunki, Lastenkulttuurikeskus Efekti
kulttuuriasiainpäällikkö
Matti Karhos
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
p. 050 387 8792

kulttuurituottaja
Henna Keihäs
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
p. 050 3836551

Lahden Lasten 38. Talvikarnevaalit siirtyvät lahtelaisten päiväkotien ja alakoulujen pihoille

Jo 38. kertaa järjestettävät Lahden Lasten Talvikarnevaalit jouduttiin alkuvuodesta pandemiatilanteen ja tiukkojen rajoitusten vuoksi siirtämään huhtikuulle 2021. Valitettavasti uudelleen huonontuneen koronapandemiatilanteen vuoksi ei suunniteltu ajankohta 7.-18.4.2021 ole myöskään mahdollinen festivaalin toteutukseen. 

Festivaalin teema tänä vuonna on Uusin askelin eteenpäin. Teeman siivittämänä otamme siis uuden askeleen uuteen suuntaan ja viemme festivaalin sinne, missä yleisömme tällä hetkellä on eli suoraan päiväkoteihin ja alakouluihin. Toukokuussa järjestämme ulkoilmaesityksiä Talvikarnevaalien hengessä lahtelaisten päiväkotien ja alakoulujen pihoilla. Lisäksi Lahden Nuorisoteatteri järjestää kaupunkisuunnistuksen, johon otamme ilmoittautumisia vastaan myöhemmin toukokuun aikana.

Voit tarjota esitystäsi keväisille Talvikarnevaaleille avoimen esiintyjähaun kautta. Etsimme eri taiteenalojen esityksiä, jotka on mahdollista toteuttaa säässä kuin säässä ja hyvin kevyellä teknisellä toteutuksella päiväkotien ja alakoulujen pihoilla, arkiaamupäivisin ajalla 17.-28.5.2021.

Linkki esiintyjähakuun on avoinna tiistaihin 6.4. klo 12.00 asti: Linkki hakuun tässä!

Näillä järjestelyillä pyrimme takaamaan sen, että yleisömme voi osallistua tapahtumiin turvallisesti ja aito vuorovaikutus taiteilijoiden ja lasten välillä säilyy. Festivaalin pääpaino halutaan poikkeusaikoinakin pitää elävän taiteen kokemisessa.

Lastenkulttuurikeskus Efekti etsii kulttuurivierailuja päiväkoteihin ja kouluihin. Haku on käynnissä 23.3.–6.4.2021 välisen ajan

Lastenkulttuurikeskus Efektin vuosittainen tarjouspyyntöhaku eri taiteen alojen kulttuurivierailuista on käynnistynyt. Efekti etsii työpajoja, esityksiä, taiteilijakäyntejä ja muita kulttuurivierailuja päijäthämäläisiin päiväkoteihin ja kouluihin.

Kulttuurivierailut toteutetaan ensisijaisesti päiväkotien ja koulujen omissa tiloissa ja ne ajoittuvat syyslukukauteen. Yhdeltä toimijalta pyritään hankkimaan 5–20 vierailukokonaisuutta. Lopulliset valinnat kulttuurivierailujen ostoista tekee Efektin ohjausryhmä.

Efektin toiminta

Lastenkulttuurikeskus Efektin toiminta kattaa kaikki Päijät-Hämeen alueen kunnat. Toimintaa koordinoi Lahden kaupungin kulttuuripalvelut. Efekti pyrkii toiminnallaan edistämään luovien taitojen harjoittamista sekä varmistamaan lasten säännölliset kokemukset ja elämykset taiteesta ja kulttuurista.

Syksyllä 2020 emme ole voineet järjestää perinteisiä vierailuja kouluille ja päiväkodeille. Tämän ajanjakson ajan on kouluja Lastenkulttuurikeskus Efektin toimesta kiertänyt Sirkus Efektos, joka on tuonut kulttuurielämyksen alakoulujen pihoille koronaturvallisesti. Syksyn aikana Sirkus Efektos esiintyi 57 kertaa noin 2400 alakoululaiselle ympäri Päijät-Hämettä. Keväällä 2021 Sirkus Efektos jatkaa kiertuettaan Lahdessa vielä noin 40 esityksen verran.

Vuonna 2019 Efekti osti noin 120 kulttuurivierailukokonaisuutta kouluihin ja päiväkoteihin. Vierailuihin osallistuu n. 11300 lasta ja ne työllistivät n. 17 taitelijaa tai taiteilijaryhmää. Vuonna 2019 avoimen tarjouspyynnön kautta saatiin 48 tarjousta, mikä kertoo kulttuurialan osaajien kiinnostuksesta Efektiä kohtaan. Hakemusten taso oli korkea. Mukaan valittiin kulttuurialan ammattilaisten hankkeita Päijät-Hämeestä ja muualta Suomesta.

Kulttuurivierailujen avoimet tarjoukset voi jättää tiistaihin 6.4. klo 12.00 mennessä sähköisellä lomakkeella: Linkki hakuun tässä! 

Vuoden 2022 esitykseksi haetaan helposti liikuteltavaa ja kiertävää ulkoesitystä, joka soveltuu myös sisätiloihin. ITUjen näyttämölle voi hakea esitysidealla, tekstikatkelmalla, kohtauksella tai demolla uudesta, pienille lapsille suunnatusta esityksestä. Kutsu on suunnattu taiteen ammattilaisille ja teoksen takana tulee olla laskutuskelpoinen rekisteröity yhteisö.

Hakemusten perusteella 6–8 ehdotusta valitaan Itujen näyttämökatselmukseen, joka järjestetään ulkotiloissa Espoon lastenkulttuurikeskus Aurorassa 31.8.2021. Näistä taiteen ammattilaisraati valitsee vuoden 2022 ITU–esityksen. Esityksen ensi-illan tulee olla vuonna 2022 ja se toivotaan järjestettävän näyttämön tuotantotukitahojen kanssa yhteistyössä. Valitulle ITU-esitykselle myönnetään tuotantotukea 8000 €, josta myönnetään laskua vastaan 6000€ vuonna 2021 ja 2000€ vuonna 2022. Näyttämön järjestävät lastenkulttuurikeskukset ostavat valmiista teoksesta yhteensä vähintään 10 esitystä.

ITUjen näyttämön järjestävät Helsingin Annantalo, Vantaan Lastenkulttuurikeskus Pessi, Turun Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuisto, Päijät-Hämeen lastenkulttuurikeskus Efekti ja Espoon Lasten kulttuurikeskus Aurora

Haku päättyy 1.6.2021, jonka jälkeen valitaan katselmukseen osallistuvat esitysehdotukset.

Tarkemmat hakuohjeet ja hakulomake löytyy Suomen lastenkulttuuriliiton sivuilta: lastenkulttuuri.fi