Jo 38. kertaa järjestettävät Lahden Lasten Talvikarnevaalit joudutaan pandemiatilanteen ja tiukkojen rajoitusten vuoksi siirtämään pidemmälle kevääseen. Festivaali oli tarkoitus järjestää perinteisesti tammi-helmikuun vaihteessa 30.1.–14.2.2021. Festivaalin uudesta ajankohdasta tiedotetaan tarkemmin lähiviikkoina. 

Lahden Lasten Talvikarnevaalien teemana vuonna 2021 on Uusin askelin eteenpäin. Toivomme, että festivaali pystytään myöhemmin järjestämään niin, että yleisö voi osallistua tapahtumiin turvallisesti ja aito vuorovaikutus taiteilijoiden ja lasten välillä säilyy. Festivaalin pääpaino halutaan poikkeusaikoinakin pitää elävän taiteen kokemisessa.

Lisätietoja: 

Lahden kaupunki
kulttuurituottaja
Henna Keihäs
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
p. 0503836551  

kulttuuriasiainpäällikkö
Matti Karhos
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
p. 050 387 8792

 

Sirkus Efektos

Lastenkulttuurikeskus Efektin syksy käynnistyi poikkeavissa merkeissä, koska perinteisiä kulttuurivierailuja päiväkoteihin ja kouluihin Päijät-Hämeessä ei voitu toteuttaa koronarajoitusten vuoksi. Esitysten toteutus ja turvallisuus piti ottaa huomioon täysin uudella tavalla. Yhdessä päijäthämäläisten taiteen ammattilaisten kanssa perustettiin Sirkus Efektos!

Sirkus Efektoksen esitykset on syksyn aikana toteutettu turvallisesti ulkoilmassa pandemiasta johtuvat rajoitukset huomioiden. Koko esitys on suunniteltu niin, että vierailevat taiteilijat ja osallistuvat lapset ovat toisistaan turvavälin päässä koko toiminnan ajan. Esitykset käynnistyivät tiistaina 27.10. Padasjoen Kullasvuoren koululla ja tämän syksyn viimeiset esitykset nähdään Lahden Ahtialan koululla 10.–11.12.

Saatu palaute kouluilta on ollut erittäin positiivista.

”Ohjelma oli monipuolinen ja kukin esitys sopivan mittainen niin, että pienetkin lapset jaksoivat keskittyä seuraamaan. Esityksissä oli taitoa (myös tunnetaitoa) ja myös huumoria. Asut olivat hienot ja musiikki mukaansa tempaavasti.”

”Lapset eläytyivät esityksiin todella mahtavasti ja esiintyjät huomioivat jokaisen ryhmän ja lapsen upeasti.”

”Ammattitaitoista, heittäytyvää, innostavaa, aivan upea!”

”Oli todella hyvin järjestelty tapahtuma! Oli ihana päästä tämän koronan keskellä nauttimaan kulttuurista turvallisesti.”

Sirkus Efektoksessa eläimet nousevat kapinaan

Sirkus Efektos on kiertävä eläinsirkus, jota pyörittää tirehtööri Harakka. Hän on kaavoihin kangistunut, vanhahtavia maailman käsityksiä arvostava ja ylläpitävä persoona, joka ei ole avoin muutoksille. Tirehtöörin motoksi onkin vuosien saatossa kehittynyt: “Näin ollaan aina toimittu ja näin tullaan aina toimimaan!”

Sirkuksen eläinesiintyjät ovat alkaneet toivomaan uusia näkökulmia sekä lisää monipuolisuutta ja sävyjä esitykseensä. Karhu esitetään aina pelottomana metsänkuninkaana, mutta on hänellä herkempikin puoli. Jänis on kyllästynyt iänikuiseen rooliinsa hatusta vedettävänä arkajalkana. Pöllöltä odotetaan suurta viisautta, mutta häneltä löytyisi paljon muitakin taitoja. Tirehtöörin vaimo Korppi on huolissaan sirkuksessa vallitsevasta ilmapiiristä sekä miehensä mustavalkoisesta tavasta nähdä maailma. Hän haluaisi auttaa miestään näkemään värit ympärillään. Vaimo kaivaa avukseen vanhan kalevalaisen loitsukirjan, joka on valitettavasti tahriintunut niin, ettei kaikesta tekstistä saa enää selvää. Hän pyytää lapsia auttamaan puuttuvien sanojen ratkaisemisessa. Eläimet pääsevät myös kertomaan yleisölle oman tarinansa. Esitys huipentuu finaalinumeroon, jossa otetaan tirehtöörin asenteista mittaa.

Yleisö saa muistoksi ja jatkotehtäväksi kuvanveistäjä Tapani Kokon sahaamat puukiekot, jotka voi maalata haluamallaan värillä ja joista voi muodostaa luokan tai koulun kanssa yhteisen Toivon puun. Opettajan johdolla oppilaat voivat keskustella tulevaisuudesta ja haaveista.

Sirkus Efektossa mukana on seitsemän taiteilijaa eri taiteenaloilta:

Kuvanveistäjä Tapani Kokko
Kuvataiteilija ja lavastaja Amadeu Vives
Näyttelijä, muusikko ja ohjaaja Sanna Heiskanen
Sirkusartisti Mika Seppälä/Emma Yildrim
Nukketeatteritaiteilija Terhi Tuomikko
Nukketeatteritaiteilija ja muusikko Kaisa Käärmemaa
Näyttelijä ja ohjaaja Väinö Weckström

#oikeustulevaisuuteen

Lisätietoja:

Lahden kaupunki, Lastenkulttuurikeskus Efekti
kulttuuriasiainpäällikkö
Matti Karhos
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
p. 050 387 8792

kulttuurituottaja
Henna Keihäs
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
p. 050 383 6551


Lasten vallankumous

Lahden Nuorisoteatteri valitsee harrastajat kaudelle 2020–2021 pääsykokeilla, jotka järjestetään ma 7.9. Vaahterasalissa (Aleksanterinkatu 26 B). Lahden Nuorisoteatteri on suunnattu 12–22-vuotiaille teatteriharrastuksesta kiinnostuneille. Ryhmät on jaettu nuorten 12–16-vuotiaiden ja vanhempien 16–22-vuotiaiden ryhmiin. Valintojen tulokset ilmoitetaan hakijoille pääsykokeen jälkeisenä päivänä. 16-vuotiaan on mahdollista toivoa mieleistään ryhmää, mutta lopullisen päätöksen tekevät ohjaajat.

Pääsykokeet toteutetaan kahdessa ryhmässä:

- ma 7.9. klo 16.30–18.30 (12–16-vuotiaat)
- ma 7.9. klo 18.30–20.30 alkaen (16–22-vuotiaat)

Pääsykoe aloitetaan yhteisellä liikunnallisella alkulämmittelyllä ja äänenavauksella, jonka jälkeen siirrytään yksilötehtävään:

1. Opettele jokin kappale ulkoa, jonka laulat soolona (ei säestystä, yksi säkeistö ja kertosäe).

2. Valmista noin 2 minuuttia kestävä oma esitys (katkelma näytelmästä, runo, tai oma teksti, tms.), joka sisältää puhetta. Esityksessä ei saa käyttää rekvisiittaa.

Lisäksi raati voi teettää erilaisia teatteri-ilmaisuun liittyviä tehtäviä, joihin ei ole ennakkovalmistautumista. Tarvitset mukaan liikkumiseen sopivat vaatteet sekä juomapullon. Valintakoetehtävää ei tarkenneta.

Ilmoittautuminen valintakokeeseen tehdään sunnuntaihin 6.9. mennessä sähköpostitse Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. (ilmoita koko nimesi, ikäsi, syntymäaikasi, sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi).

Harrastustoiminta alkaa viikolla 37.

- 12–16-vuotiaat keskiviikkoisin 17–20 ja parillisina lauantaina 10–14

- 16–22-vuotiaat tiistaisin 17–21 ja parillisina torstaina 17–21

- Lisäksi harjoituksia voi olla myös muina ajankohtina, joista ilmoitetaan erikseen.

Lukukausimaksu on 50 €/lukukausi. Maksu veloitetaan kauden päätteeksi. Silloin tiedetään, kuinka opetus on toteutunut (lähiopetuksena vai etäopetuksena). Etäopetuksen määrä saattaa vaikuttaa lukukausimaksun suuruuteen vähenevästi.

Lisätiedot:
ohjaajat Sanna Heiskanen ja Väinö Weckström
p. 0400 801 004
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.