Some lahti kesaynayttamo 2023 1600x979px

Kesän hauskin ja antoisin kesätyö kulttuurin saralla käynnistyy maanantaina 5.6. Pikkuteatteri täyttyy lahjakkaista ja innokkaista nuorista muusikko-näyttelijöistä, kulttuurituottajaharjoittelijoista, puvustaja-lavastaja-tarpeistonvalmistajista ja valo-ääniteknikosta. Lahden Kesänäyttämön 26. kesäproduktiossa on mukana yhteensä 25 nuorta. Tuotannosta vastaa Lahden kaupungin kulttuuripalvelut ja vastaavana tuottajana toimii kulttuuriasiainpäällikkö Matti Karhos.

TIRLITTAN – orpotyttö ihmisten ihmemaassa

Lahden Kesänäyttämö tuo tänä kesänä lavalle todellisen lastenkirjallisuuden helmen.

Uhmapäinen ukkonen iskee Tirlittanin kotiin ja lennättää sen palaset kaikkiin ilmansuuntiin. Jäljelle jää vain okariino-pilli sekä vaaleanpunainen yöpaita – ja sekin väärin päin. Lohduttomasta tilanteesta huolimatta Tirlittan ei jää toimettomaksi ja kotia etsiessään hän päätyy monenlaisiin seikkailuihin aina vankilasta sirkustähdeksi.

Hauska ja koskettava näytelmä perustuu Oiva Paloheimon vuonna 1953 kirjoittamaan kirjaan. Näytelmäversion on sovittanut Leena Havukainen. Toni Edelmannin sävellykset ja Pertsa Reposen sanoitukset saattelevat katsojat Tirlittanin kanssa ihmisten ihmemaahan. Kukapa meistä ei omaa paikkansa tässä maailmassa etsisi?

Musiikkinäytelmän ohjauksesta vastaa Sanna Heiskanen ja esiintyjinä hurmaa Lahden Kesänäyttämön taitava ensemble.

Esitykset:

Ensi-ilta to 29.6.2023 klo 18
la 1.7. klo 12 ja 15
ti 4.7. klo 15 ja 18
ke 5.7. klo 15 ja 18
to 6.7. klo 15 ja 18
la 8.7. klo 12 ja 15
su 9.7. klo 15

Kesto: n. 1 t 30 min (sis. väliaika)
Liput: 8 € / 10 € / 30 € (perhelippu 4 hlö)
Varaukset: verkkokauppa.lahti.fi
Suositusikä: 6-vuotiaasta ylöspäin

Julistekuva: Kirsi Karppinen
Graafinen suunnittelu: Ankara Design / Anna Aalto

Pikkuteatteri, Loviisankatu 8

Lahden Kesänäyttämö – jo vuodesta 1995

Lisätietoja:
Lahden kaupunki
kulttuuriasiainpäällikkö
Matti Karhos
p. 050 387 8792
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Efekti etsii kulttuurivierailuja päiväkoteihin ja kouluihin

Lastenkulttuurikeskus Efektin vuosittainen tarjouspyyntöhaku eri taiteen alojen kulttuurivierailuista on käynnistynyt. Efekti etsii työpajoja, esityksiä, taiteilijakäyntejä ja muita kulttuurivierailuja päijäthämäläisiin päiväkoteihin ja kouluihin.

Kulttuurivierailut toteutetaan ensisijaisesti päiväkotien ja koulujen omissa tiloissa ja ne ajoittuvat syyslukukauteen. Yhdeltä toimijalta pyritään hankkimaan 5–20 vierailukokonaisuutta. Lopulliset valinnat kulttuurivierailujen ostoista tekee Efektin ohjausryhmä.

Lastenkulttuurikeskus Efektin toiminta kattaa kaikki Päijät-Hämeen alueen kunnat Iitin liityttyä mukaan toimintaan vuoden 2023 alusta. Toimintaa koordinoi Lahden kaupungin kulttuuripalvelut. Efekti pyrkii toiminnallaan edistämään luovien taitojen harjoittamista sekä varmistamaan lasten säännölliset kokemukset ja elämykset taiteesta ja kulttuurista. Vuonna 2022 Efekti osti taiteen alan osaajilta 16 erilaista kulttuurivierailutoteutusta. Vierailukokonaisuuksia toteutettiin yhteensä 92 ja niihin osallistui lähes 9000 lasta.

Haku on päättynyt!

Lahden kaupungin kulttuuripalvelut etsivät esityksiä Lahden alueella sijaitseviin hoivayhteisöihin sekä palveluyksiköihin keväälle 2023

Lahtelaiset palvelukodit ja hoivayksiköt ovat saaneet vieraakseen erilaisia esiintyjäkokoonpanoja kuoromusiikista lausuntaan ja teatteriin. Palvelukotivierailuja toteutetaan kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja joulun alla.

Olemme avoimia uudenlaisillekin toimijoille, joten hae rohkeasti mukaan palvelukotitoimintaan. Huomioithan, että tilat ovat usein rajalliset eikä äänentoistoa ole, joten esiintymisten toivotaan olevan soveltuvia näihin olosuhteisiin. Kohdeyleisö kannattaa myös ottaa huomioon esiintymistarjousta jättäessä. Esitykset toteutetaan kevään aikana.

Joissakin tiloissa on piano, mutta ei kaikissa. Teemme parhaamme, jotta esiintyjä ja palveluyksikkö löytävät toisensa ja juuri oikea esitys löytää oikeanlaisen yleisön. Parhaimmillaan esiintymiskokemus voi olla hyvinkin antoisa kokemus sekä esiintyjille että yleisölle.

Tarjoamme esiintymispakettia, joka pitää sisällään kaksi erillistä palvelukotivierailua. Esitysten vähimmäiskesto on 30 min/esitys. Esityksistä maksetaan yhteensä 300 €/esiintymispaketti.

Haku on päättynyt!

Lisätietoja:

Lastenkulttuurikeskus Efekti
Lahden kaupunki
kulttuurituottaja
Sari Tuominen
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
p. 044 769 8649
www.phlastenkulttuuri.fi

Hoivayhteisöjen sekä palveluyksiköiden esiintyjähaku
kulttuurituottaja
Henna Keihäs
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
p. 050 383 6551

Netti Mimmit

40-juhlavuotistaivaltaan
viettäneen Talvikarnevaalien aikana 28.1.–12.2.2023 esityksissä vieraili n. 8000
kävijää. Talvikarnevaalit järjestettiin tänä vuonna jo 40. kerran teemalla Jippaijuu, juhlavirneeseen suu! Ohjelmakokonaisuuksia eri taiteen aloilta oli yhteensä n. 30 ja esityksiä festivaalien aikana toteutettiin n. 80. Seuraavan kerran Talvikarnevaaleja vietetään 27.1.–11.2.2024. Koko karnevaalien ajan oli käynnissä teemaehdotuskysely tuleville Talvikarnevaaleille. Ehdotuksia saatiin yhteensä huikeat 221 kappaletta! Uusi teema julkistetaan myöhemmin. 

Synttärikemuissa askarreltiin työpajoissa ja nautittiin viihdyttävästä ohjelmatarjonnasta 

Talvikarnevaalien avajaistapahtuma Lahden Konserttitalolla houkutteli paikalle 1200 hengen ennätysyleisön. Tapahtumassa oli esiintymässä mm. ihastuttavat Lastenmusiikkiyhtye Mimmit sekä Klovni Sebastian. Lisäksi ohjelmassa oli paljon erilaisia työpajoja, sirkusta, tanssia ja musiikkia. MLL:n pisteelle lahjoitettiin valtavan suuri määrä leluja ukrainalaislapsille. Lapsille lelut tullaan jakamaan Lastenkulttuuria ukrainalaispakolaisille -hankkeen järjestämissä tapahtumissa kevään 2023 aikana.

Uutena ohjelmanumerona konserttitalon läheisyydessä rakennettiin risutaideteosta. Ohjattuina rakennuspäivinä paikalla oli n. 60 innokasta rakentajaa. Muina aikoina omaa taiteellista näkemystään sai tehdä vapaasti. Alkuinnokkuus taiteen parissa yllätti ja heti alkuun risut pääsivät loppumaan, mutta onneksi niitä saatiin pian tilattua lisää ja upeita majoja alkoi syntymään lisää. Taideteoksen alkusysäyksestä ja rakennuspäivistä vastasivat taiteilijat Kirsi Karppinen ja Nelli Penna. Heistä kuoriutuikin risumajojen rakentamisen ammattilaisia urakan edetessä. Ilahduttavaa oli huomata, ettei ilkivaltaa tehty koko festivaaliaikana vaan teokset säilyivät ehjänä alusta loppuun saakka.  

Lahden Nuorisoteatteri toteutti suuren suosion saaneen näytelmän Talvikarnevaaleille 

Lahden Nuorisoteatteri esitti hassun hauskan näytelmän Ella ja kaverit: VAROKAA LAPSIA! Näytökset myytiin loppuun ennätysajassa ja myös lisänäytöksen liput menivät kaupaksi viimeistä myöden. Ellaa ja kavereita kävi katsomassa reilun 1400 hengen yleisö. Esityksen ohjauksesta vastasi ohjaaja Sanna Heiskanen 

Leikkipuistokarnevaalit järjestettiin ensimmäisen kerran 

Korona-ajasta viisastuneena Talvikarnevaalit päättivät ottaa ulkotapahtumat pysyväksi osaksi festivaaleja. Leikkipuistokarnevaaleille valikoitui esiintyjäksi moneen taipuva taiteilijaryhmä Kolmen kopla. Mukaan valikoitui viisi lahtelalaisesta leikkipuistoa, joissa lapsille tarjottiin leikkituokioita ja akrobaattisia esityksiä. Kaikki tilaisuudet olivat vapaapääsyllisiä ja kaikkien iloksi leikkipuistokarnevaaleille osallistuttiin sankoin joukoin. Kiertue keräsi yhteensä n. 450 hengen yleisön. 

Eskarit kutsuttiin Talvikarnevaaliesityksiin juhlavuoden kunniaksi 

Lahden Lasten Talvikarnevaalit kutsui kaikki Lahden kaupungin eskarit seuraamaan heille suunnattuja karnevaaliesityksiä. Eskariryhmissä kutsu otettiin vastaan iloisin mielin ja kaikki n. 1000 eskarilaista lähtivät mukaan. Opettajia ja ohjaajia oli mukana lähes 200 henkilöä. Esiintyjinä olivat Lahden Nuorisoteatteri, SUPER teatteri ja Tuubakimalainen. Esityksiä toteutettiin Pikkuteatterilla ja useilla monitoimitaloilla. 

Talvikarnevaalit tarjoaa kulttuurielämyksiä 

Jokaisena Talvikarnevaalipäivänä oli tarjolla kulttuurielämyksiä elokuvista musiikkiin ja teatterista sirkukseen. Laajan yhteistyöverkoston voimin tarjosimme monipuolisen lastenkulttuurin kokonaiskattauksen.

Talvikarnevaalit haluaa toimia laadukkaan ja lapsilähtöisen lastenkulttuurin puolestapuhujana osoittamalla omalla toiminnallaan, kuinka mielenkiintoinen, monipuolinen ja taiteellisesti korkeatasoinen lastenkulttuuriin keskittynyt festivaali voikaan olla.

Lahden Lasten Talvikarnevaalien tuotannosta vastaa Lahden kaupungin kulttuuripalvelut. 

Talvikarnevaalien kuvitus ja visuaalinen ilme: Piritta Maisala 
Kuva: Jaakob Lahtinen