Lastenkulttuurikeskus Efektin Sirkus Efektos -kiertue tuo iloa päijäthämäläisille lapsille

Lastenkulttuurikeskus Efektin syksy 2020 käynnistyi poikkeavissa merkeissä, koska perinteisiä kulttuurivierailuja päiväkoteihin ja kouluihin Päijät-Hämeessä ei voitu toteuttaa koronarajoitusten vuoksi. Esitysten toteutus ja turvallisuus piti ottaa huomioon täysin uudella tavalla. Yhdessä päijäthämäläisten taiteen ammattilaisten kanssa perustettiin Sirkus Efektos!

Sirkus Efektoksen esitykset on syksyn aikana toteutettu turvallisesti ulkoilmassa pandemiasta johtuvat rajoitukset huomioiden. Koko esitys on suunniteltu niin, että vierailevat taiteilijat ja osallistuvat lapset ovat toisistaan turvavälin päässä koko toiminnan ajan. Esitykset käynnistyivät tiistaina 27.10. Padasjoen Kullasvuoren koululla ja syksyn viimeiset esitykset nähtiin Lahden Ahtialan koululla 10.–11.12. Kiertueelle on suunniteltua jatkoa keväälle 2021. 

Saatu palaute kouluilta on ollut erittäin positiivista.

”Ohjelma oli monipuolinen ja kukin esitys sopivan mittainen niin, että pienetkin lapset jaksoivat keskittyä seuraamaan. Esityksissä oli taitoa (myös tunnetaitoa) ja myös huumoria. Asut olivat hienot ja musiikki mukaansa tempaavasti.”

”Lapset eläytyivät esityksiin todella mahtavasti ja esiintyjät huomioivat jokaisen ryhmän ja lapsen upeasti.”

”Ammattitaitoista, heittäytyvää, innostavaa, aivan upea!”

”Oli todella hyvin järjestelty tapahtuma! Oli ihana päästä tämän koronan keskellä nauttimaan kulttuurista turvallisesti.”

Sirkus Efektoksessa eläimet nousevat kapinaan

Sirkus Efektos on kiertävä eläinsirkus, jota pyörittää tirehtööri Harakka. Hän on kaavoihin kangistunut, vanhahtavia maailman käsityksiä arvostava ja ylläpitävä persoona, joka ei ole avoin muutoksille. Tirehtöörin motoksi onkin vuosien saatossa kehittynyt: “Näin ollaan aina toimittu ja näin tullaan aina toimimaan!”

Sirkuksen eläinesiintyjät ovat alkaneet toivomaan uusia näkökulmia sekä lisää monipuolisuutta ja sävyjä esitykseensä. Karhu esitetään aina pelottomana metsänkuninkaana, mutta on hänellä herkempikin puoli. Jänis on kyllästynyt iänikuiseen rooliinsa hatusta vedettävänä arkajalkana. Pöllöltä odotetaan suurta viisautta, mutta häneltä löytyisi paljon muitakin taitoja. Tirehtöörin vaimo Korppi on huolissaan sirkuksessa vallitsevasta ilmapiiristä sekä miehensä mustavalkoisesta tavasta nähdä maailma. Hän haluaisi auttaa miestään näkemään värit ympärillään. Vaimo kaivaa avukseen vanhan kalevalaisen loitsukirjan, joka on valitettavasti tahriintunut niin, ettei kaikesta tekstistä saa enää selvää. Hän pyytää lapsia auttamaan puuttuvien sanojen ratkaisemisessa. Eläimet pääsevät myös kertomaan yleisölle oman tarinansa. Esitys huipentuu finaalinumeroon, jossa otetaan tirehtöörin asenteista mittaa.

Sirkus Efektossa mukana on kahdeksan taiteilijaa eri taiteenaloilta:

Kuvanveistäjä Tapani Kokko
Kuvataiteilija ja lavastaja Amadeu Vives
Näyttelijä, muusikko ja ohjaaja Sanna Heiskanen
Sirkusartistit Mika Seppälä/Emma Yildirim
Nukketeatteritaiteilija Terhi Tuomikko
Nukketeatteritaiteilija ja muusikko Kaisa Käärmemaa
Näyttelijä ja ohjaaja Väinö Weckström

Lastenkulttuurikeskus Efektin vuosittainen tarjouspyyntöhaku eri taiteen alojen kulttuurivierailuista lukuvuodelle 2021-2022 käynnistyy näillä näkymin maaliskuussa 2021. 

Efektin toiminta

Lastenkulttuurikeskus Efektin toiminta kattaa kaikki Päijät-Hämeen alueen kunnat. Toimintaa koordinoi Lahden kaupungin kulttuuripalvelut. Efekti pyrkii toiminnallaan edistämään luovien taitojen harjoittamista sekä varmistamaan lasten säännölliset kokemukset ja elämykset taiteesta ja kulttuurista.

Ennen poikkeusvuotta 2020 Efekti osti noin 120 kulttuurivierailukokonaisuutta kouluihin ja päiväkoteihin vuosittain. Vierailuihin osallistuu n. 11300 lasta ja ne työllistivät n. 17 taitelijaa tai taiteilijaryhmää. Vuonna 2019 avoimen tarjouspyynnön kautta saatiin 48 tarjousta, mikä kertoo kulttuurialan osaajien kiinnostuksesta Efektiä kohtaan. Hakemusten taso oli korkea. Mukaan valittiin kulttuurialan ammattilaisten hankkeita Päijät-Hämeestä ja muualta Suomesta.

Efekti tukee lasten taide- ja kulttuurikasvatusta

Lahden kaupungin kulttuuripalvelut koordinoivat Efektin toimintaa yhteistyössä ohjausryhmän kanssa. Rahoituksesta vastaavat Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä toiminnassa mukana olevat kunnat. Lastenkulttuurikeskus Efekti on Suomen Lastenkulttuurikeskusten liiton jäsen.

Efektin perustoimintaa ovat alusta alkaen olleet kouluille ja päiväkodeille tarjotut maksuttomat kulttuurivierailut, jotka tukevat lasten ja nuorten taide- ja kulttuurikasvatusta.

Lisätietoja:

 

Lahden kaupunki
kulttuuriasiainpäällikkö
Matti Karhos
p. 050 387 8792
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

kulttuurituottaja
Henna Keihäs
p. 050 383 6551
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.