Tanssi ja Sirkus
Tanssi on taidemuoto, joka perustuu ihmisvartalon liikkeeseen. Tanssiminen on rytmikästä, kehossa tapahtuvaa liikettä joka toistuu ja muuntuu. Taidetanssiin kuuluvat esittävän tanssin eri muodot. Niitä ovat esimerkiksi baletti, jazztanssi, nykytanssi ja tanssiteatteri.
Päijät-Hämeessä toimivat esimerkiksi Lahden tanssialan tuki ry ja Sisä-Suomen tanssin aluekeskus.
Sirkusesitykseen voi sisältyä esimerkiksi akrobatiaa, ilma-akrobatiaa, jongleerausta ja tasapainoilua. Perinteisessä sirkuksessa voi olla myös eläimiä. Nykysirkusesityksissä ei yleensä ole eläimiä, vaan esitys koostuu akrobaattien ja muiden taiteilijoiden omista suorituksista.
Päijät-Hämeessä sirkusta voi harrastaa esimerkiksi Nuokun Sirkuksessa Lahdessa. Sirkustaiteilijoita valmistuu Koulutuskeskus Salpauksen sirkuslinjalta.
Teatteri
Teatterissa näyttelijät esittävät yleisölle tarinoita. Näyttelijät puhuvat ja liikkuvat, usein myös tanssivat ja laulavat näyttämöllä. Myös ilmeet, eleet, vaatteet ja näyttämön lavasteet ovat tärkeitä tarinan kertomisessa. Teatteriesitykset voivat olla esim. puheteatteria, nukketeatteria, musiikkiteatteria ja tanssiteatteria.
Päijät-Hämeen suurin teatteri on Lahden kaupunginteatteri. Muita maakunnassa olevia teattereita ovat mm. Teatteri Vanha Juko, Nukketeatteri Niveltämö, Teatteri Nuora ja Taskuteatteri Mimic. Aktiivisia kesäteattereita on Lahdessa, Orimattilassa ja Heinolassa.
Musiikki
Musiikissa on ääniä, säveliä ja rytmi. Se voi olla hiljaista tai voimakasta. Joskus myös mikä tahansa ääni tai hiljaisuus voivat olla musiikkia. Musiikkia kuunnellaan, soitetaan ja lauletaan. Sitä voi kuunnella, soittaa ja laulaa yksin tai yhdessä. Musiikkia on monenlaista, esimerkiksi klassista musiikkia, rockmusiikkia, tanssimusiikkia, laulumusiikkia ja kirkkomusiikkia.
Musiikkia esitetään konsertissa. Konsertissa esiintyy joskus yksi soittaja, joskus kokonainen orkesteri. Päijät-Hämeen suurin orkesteri on Sinfonia Lahti eli Lahden kaupunginorkesteri. Muita päijäthämäläisiä orkestereja ja yhtyeitä ovat esim. Lahden konservatorion puhallinorkesteri, Lahden Nuori Sinfonia, Lahti Big Band, Heinola Big Band ja Apulanta. Lisäksi Päijät-Hämeessä toimii suuri joukko erilaisia kuoroja ja lauluyhtyeitä.
Sanataide ja kirjallisuus
Sanataidetta ovat esimerkiksi tarinat ja runot. Sanoilla ja lauseilla leikitään, niitä valikoidaan ja muotoillaan niin, että ne kertoisivat tarinoita, herättäisivät tunteita ja jäisivät mieleen. Sanat ja lauseet voivat olla vaikkapa iloisia, surullisia, hassuja, pelottavia, jännittäviä tai vitsikkäitä.
Sanoista ja lauseista tulee kirjoitettuna kirjallisuutta. Kirjallisuus jaetaan kaunokirjallisuuteen ja tietokirjallisuuteen. Kaunokirjallisuutta on monenlaista, esimerkiksi fantasiakirjallisuutta, lastenkirjallisuutta, nuortenkirjallisuutta, jännityskirjallisuutta ja tieteiskirjallisuutta.
Kirjallisuuteen on helppo tutustua vaikkapa kirjastossa. Päijät-Hämeen kirjastoilla on lähes 20 toimipaikkaa ja niistä löytyy yhteensä yli miljoona kirjaa!
Kuvataide, muotoilu ja käsityö
Kuvataide on esimerkiksi maalaamista, piirtämistä, kuvanveistoa ja valokuvaamista. Kuvissa yhdistellään ja sommitellaan muotoja, valoa ja värejä. Kuvan avulla voi kertoa monenlaisista tapahtumista, ajatuksista ja tunteista.
Kuvataiteen teoksia voi esitellä toisille vaikkapa taidemuseossa. Päijät-Hämeessä on mm. Lahden taidemuseo, Heinolan taidemuseo ja Orimattilan taidemuseo.
Muotoilu tarkoittaa esineen tai idean muodon suunnittelua ja sen valmistamista. Esine saa kolmiulotteisen muodon ja värin. Samalla mietitään myös, mistä materiaalista se olisi parasta valmistaa.
Päijät-Hämeessä muotoilua opetetaan lapsille esimerkiksi Taide- ja muotoilukoulu Taikassa Lahdessa.
Kulttuuriperintö ja näyttelyt
Museoissa voi nähdä, kuulla ja kokea, mitä ihmisten elämässä on ennen tapahtunut. Museoiden tehtävänä on tallentaa ja hoitaa elämästä kertovia esineitä, tarinoita, taideteoksia, rakennuksia, muinaisjäännöksiä ja muistomerkkejä. Museot tutkivat menneisyyttä ja välittävät siitä tietoa vaikkapa järjestämällä näyttelyitä.
Museoita on erilaisia: taidemuseoita, paikalliseen historiaan liittyviä museoita, luonnontieteellisiä museoita, erikoismuseoita ja ulkomuseoita. Päijät-Hämeessä on Lahden kaupunginmuseo, joka toimii myös Päijät-Hämeen maakuntamuseona ja aluetaidemuseona. Muita museoita maakunnassa ovat mm. Suomen vapaa-ajankalastusmuseo Asikkalassa, Heinolan kaupunginmuseo ja Sysmän kotiseutumuseo.
Päijät-Hämeen museomatka -portaalista löydät Päijät-Hämeen maakuntamuseon toimialueen museot. Museoiden lisäksi sivustolla on kattava valikoima alueen muita kulttuurikohteita, kuten muinaisjäännöksiä, kartanoita ja taidenäyttelyitä.
Elokuva ja Media
Elokuva on kuvasta ja äänestä muodostuva taidemuoto. Elokuvia tehdään kuvaamalla filmi- tai videokameralla, animoimalla tai erikoistehosteilla. Päijät-Hämeen elokuvateattereita ovat mm. Kuvapalatsi, Kino Iiris Lahdessa, Elokuvateatteri Elo Heinolassa, Sysmän Kino sekä Järvelän Kino Kärkölässä.
Mediataide voi tarkoittaa videotaidetta, valokuvataidetta, animaatiotaidetta, pelimuotoisia taideteoksia, virtuaalisia taideteoksia ja näiden yhdistelmiä.