Säveltäjä Jean Sibeliukselle (1865-1957) nimetty talo valmistui Vesijärven rantaan maaliskuussa 2000. Talon suunnitelleet arkkitehdit ovat Hannu Tikka ja Kimmo Lintula. Sibeliustalon omistaa Lahden kaupunki, ja taloa hallinnoi Lahden Sibeliustalo Oy. Talossa järjestetään n. 140 konserttia vuodessa.

Sibeliustalon aula- ja lämpiötilan Metsähallin korkeus on 14 m. Katossa on Sibeliuksen syntymähetken 8.12.1865 tähtikartta. Hallin kantavina rakenteina ovat 9 haarautuvaa puupylonia, jotka kuvaavat suomalaista mäntymetsää. Pyloneissa ei ole betonia eikä rautaa keskellä – ne ovat kokonaan liimapuuta.

Puinen, jousisoittimen muotoinen pääsali on akustiikaltaan yksi maailman parhaimmista konserttisaleista. Salissa on 1 229 paikkaa kolmessa kerroksessa.

Pääsalin akustiikkaa säädellään 188 akustisella ovella, jotka aukeavat salin molemmin puolin oleviin kaikukammioihin sekä orkesterilavan päällä olevalla 3-osaisella katoksella eli kanoopilla. Akustiikkaan vaikuttaa myös uritus seinissä.

Vuonna 2007 pääsaliin valmistuivat 52-äänikertaiset ranskalais-romanttiset konserttisaliurut. Uruissa on yhteensä 4 500 pilliä.